Over...

  Tom Van Mieghem

  Verhalenverteller

  Voor Tom is elk verhaal een uitdaging. Soms zijn het mythes of oude volksverhalen. Soms is het recenter of eigen werk. Soms is het poëzie of zelfs liedjesteksten. Het verhaal moet de verteller op één of andere manier raken. Eens dat het geval is, gaat de bal aan het rollen. Dan duikt Tom helemaal onder in het verhaal, hij bekijkt het van binnen en van buiten, tot het perfect past als een op maat gemaakt kledingstuk. En toch is het telkens weer anders. Het verhaal komt tot leven in de driehoeksverhouding tussen verhaal, publiek en verteller … en ook  muziek!!

  Dan trekt Tom rond met zijn verhaal, soms alleen, maar vaak wordt de voorstelling mee gemaakt door de wondere klanken die de muzikanten tevoorschijn toveren. Ze slagen er telkens weer in nieuwe geluiden, nieuwe sferen, nieuwe teksten te vinden, die perfect bij de sfeer van het verhaal passen.

  Tom deelt zijn passie graag met het publiek, maar ook met zielsgenoten. Daarom werkt hij samen met andere vertellers, organiseert hij vertelevenementen en is hij docent voor de Vertelacademie.

  In de kijker

  De Verdwaalde vertelling

  Toeoeoet! Zondag 28 november om 10u. vindt onze eerste ‘Verdwaalde Vertelling’ plaats in het natuurgebied De Fondatie in Sinaai. De ‘Verdwaalde Vertelling’ is een uniek initiatief van verteller Tom Van Mieghem en trombonespeler Stefaan Blancke. We wandelen in stilte en verdwalen in onszelf. We laten alle indrukken en geluiden op ons afkomen, af en toe gekruid met een verhaal of een noot trombone. We wandelen 5 km en verdwalen ongeveer 2 uur, aan het eind voorzien we een warm drankje en een versnapering. Kostprijs: 20 euro pp. Geïnteresseerden stuur snel een bericht, het aantal plaatsen is beperkt!

  We organiseren graag ook een verdwaalde vertelling op maat jouw organisatie.
  Klik hier voor info over de verdwaalde vertelling

   

  Wie?

  Tom Van Mieghem

   Tom

  Tom Van Mieghem startte nog in de vorige eeuw als poppenspeler (Toontje en Troetel, poppentheater Oekedoeleleke). Zijn zoektocht naar verrassende eenvoud leidde hem onvermijdelijk naar die andere passie: verhalen vertellen. Vandaag trekt Tom het land rond, soms alleen met zijn verhalen, soms met poppen, vaak vergezeld van muzikanten. Hij brengt vertellingen en voorstellingen voor alle doelgroepen: klein en groot, volwassenen, … Tom heeft een boon voor bijzondere doelgroepen allerhande: mensen met een mentale beperking, ouderen met dementie, kinderen in het ziekenhuis, mensen in de gevangenis, …

  Tom is één van de vaste vertellers in het sprookjeshuis (Rivierenhof, Deurne) en docent vertellen voor de Nederlandse Vertelacademie.

  Peter Verberckmoes

   

   

  Peter Verberckmoes is onze huiscomponist en tevens multi-instrumentalist.

  Hij is het brein achter de sferen, liedjes en klankdecors bij de verhalen.

  Gesteund door zijn kompanen, zorgt hij ervoor dat de voorstelling keer op keer een warm muzikaal avontuur wordt.

  Daarnaast ontpopt Peter zich ook wel eens tot klusjesman en decorbouwer.

  Tom en Peter vormen de vaste kern van TheaterHutsepot.

  We zijn blij dat we voor verschillende voorstellingen op heel wat mensen kunnen rekenen, zoals:

  Pat Riské, Stefaan Blancke, Kris Van Daele, Annemie Van Daele , Dirk van der Speeten en vele anderen

  Mooie woorden

  Peter Chand, Storyteller and festival organiser.

   

  ‘Tom is a superb puppeteer and all round entertainer. I saw him at an International festival in Belgium recently and his expertise and sheer craftmanship was wonderful to experience- even in another language! A talented, experienced and original performer, who I am very keen to have as part of our storytelling festival in England. Highly recommended.”  

   

   

  Keith Donnelly  

   

  A couple of months ago I was at a wonderful International Storytelling festival in Belgium. Amongst the dozens of superb, world-class tellers was a puppeteer Storyteller called Tom Van Mieghem. 
  Tom completely stole the show for me. I saw him do a family show, ‘street entertainment style’ and loved it so much that I snook into a schoolchildrens’ concert which was every bit as good. His English was excellent, tho’ to be honest the stories really told themselves. He’d be great at English-speaking festivals, whether in street-ents or concert settings.
  Brilliantly original!

   

  Het nieuwsblad, Geert Herman

  Het Reynaertverhaal saai? Dat is buiten de muzikale vertelling van Theater Hutsepot gerekend. Meester-verteller Tom Van Mieghem, docent vertellen aan de Nederlandse Vertelacademie, bracht gisteravond samen met twee muzikanten en creatieve duizendpoten een eigentijdse – of eigenwijze – versie van het middelnederlands epos in zaal Hermeline.

  Jawel, midden in het gehucht Hijfte, een thuismatch dus voor Reynaert, “de felle met de grijze baard.” De voorstelling begon met de twintig “klassieke” regels uit het handschrift, maar daar eindigde het traditionele aanknopingspunt ook. Door de interactie van de muziek en het woord van de sublieme verteller werd het een sprankelend en meeslepend avontuur dat toehoorders van alle leeftijden kon bekoren. Ook voor wie de historie van Reynaert, koning Nobel, Bruun de beer, Grimbeert de das en Tibeert de kater al door en door kent was het een aanrader. Onder het ruim opgekomen publiek ook graaf Renaud de Kerchove, samen met zijn echtgenote. Inspiratie opdoend.

  NT2: Liesbeth, CVO
  “Als CVO willen we onze cursisten meer bieden dan alleen cursussen, daarom verwelkomen we regelmatig sprekers, muziekgroepen en theatergezelschappen. De voorstelling “Reinaert De Vos” van Theater Hutsepot was een schot in de roos.
  Het publiek bestond uitsluitend uit cursisten NT2 (Nederlands voor anderstaligen) met een gemiddeld tot hoger niveau.
  De verteller hield hier rekening mee, en gebruikte zeer verstaanbaar Nederlands. Hij wekte het eeuwenoude epos opnieuw tot leven met de nodige animo en de twee muzikanten die hem begeleidden zorgden voor een komische noot.
  In de zaal heerste een fijne sfeer en werd er veel gelachen. Achteraf was iedereen, zowel leerkrachten als cursisten,  vol lof over de voorstelling. Voor herhaling vatbaar!
  Leerling tweede jaar secundair onderwijs over ‘Ugly Beautiful’
  Ik ben een leerling aan het Sint-Jozef-Klein-Seminarie. Ik heb onlangs dit mooie toneelstuk gezien en was erg onder de indruk. De talen wisselden elkaar vlot af: het was niet het ene deel Nederlans en het andere deel Engels. Nee, de acteurs brachten het verhaal samen en de overgang van Nederlands naar Engels en omgekeerd was altijd perfect getimed. Zelfs al ben je niet goed in talen, het toneelstuk is steeds goed te volgen. Dit toneelstuk laat ook zien dat toneel niet altijd met veel acteurs en veel atributen moet zijn; een stem en een stoel om te zitten zijn al genoeg om een publiek mee te krijgen in de verhalen. Ik was heel erg blij dat ik dit toneelstuk, dankzij de school, mocht meemaken.

   

  Contacteer ons

  Theater Hutsepot

  Molenstraat 48
  9112 Sinaai
  E-mail: info@theaterhutsepot.be.
  Gsm: 0032 495 27 62 57

   

  Kalender

  We werken hard en proberen ook de kalender up to date te houden, maar dat lukt helaas niet altijd …

  ◄ Prev

  oktober 2022

  Next ►
  madiwodovrzazo

  1


  2


  3


  4


  5


  6


  7


  8


  9


  10


  11


  12


  13


  14


  15


  16


  17


  18


  19


  20


  21


  22


  23


  24


  25


  26


  27


  28


  29


  30


  31